Hanuman Chalisa History and Lyrics
Shri Hanuman Chalisa was written by great Poet & Saint Shri Tulsidas in Avadhi language. Lyrics of which are given below .
Lord Hanuman is devotee of Lord Ram and is worshipped by many worldwide.
Chalisa means "Forty" i.e. 40 main verses describing bravery, strength, courage, knowledge, devotion etc. shown by Lord Hanuman.
It is a common belief that Lord Hanuman helps removing obstacles in the life of devotees who recites "Shri Hanuman Chalisa" .
Another popular belief is that regularly reciting "Shri Hanuman Chalisa" opens the path to Salvation.
Apart from 40 verses there are 2 Dohas at the starting and 1 Doha at the end completing "Shri Hanuman Chalisa".
।। दोहा।।
श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मन मुकुरु सुधारि।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन–कुमार।
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।
।। चौपाई।।
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर। जय कपीस तिहुँ लोक उजागर।
राम दूत अतुलित बल धामा। अंजनि पुत्र पवनसुत नामा।।
महाबीर बिक्रम बजरंगी। कुमति निवार सुमति के संगी।
कंचन बरन बिराज सुबेसा। कानन कुण्डल कुंचित केसा।।
कंचन बरन बिराज सुबेसा। कानन कुण्डल कुंचित केसा।।
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै। काँधे मुँज जनेऊ साजै।।
शंकर सुवन केसरी नन्दन। तेज प्रताप महा जग बन्दन।।
शंकर सुवन केसरी नन्दन। तेज प्रताप महा जग बन्दन।।
विद्यावान गुनी अति चातुर। राम काज करिबे को आतुर।।
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया। राम लखन सीता मन बसिया।।
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया। राम लखन सीता मन बसिया।।
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा। विकट रूप धरि लंक जरावा।।
भीम रूप धरि असुर सँहारे। रामचन्द्र के काज सँवारे।।
भीम रूप धरि असुर सँहारे। रामचन्द्र के काज सँवारे।।
लाय संजीवन लखन जियाये। श्री रघुबीर हरषि उर लाये।
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई। तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई। तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं। अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।
सनकादिक ब्रादि मुनीसा। नारद सारद सहित अहीसा।।
सनकादिक ब्रादि मुनीसा। नारद सारद सहित अहीसा।।
जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते। कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते।।
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा। राम मिलाय राज पद दीन्हा।।
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा। राम मिलाय राज पद दीन्हा।।
तुम्हरो मन्त्र विभीषन माना। लंकेश्वर भए सब जग जाना।।
जुग सहस्त्र जोजन पर भानू। लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।
जुग सहस्त्र जोजन पर भानू। लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं। जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं।।
दुर्गम काज जगत के जेते। सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।
दुर्गम काज जगत के जेते। सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।
राम दुआरे तुम रखवारे। होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।
सब सुख लहै तुम्हरी सरना। तुम रक्षक काहू को डर ना।।
सब सुख लहै तुम्हरी सरना। तुम रक्षक काहू को डर ना।।
आपन तेज सम्हारो आपै। तीनों लोक हाँक तें काँपै।।
भूत पिसाच निकट नहिं आवै। महाबीर जब नाम सुनावै।।
भूत पिसाच निकट नहिं आवै। महाबीर जब नाम सुनावै।।
नासै रोग हरै सब पीरा। जपत निरन्तर हनुमत बीरा।।
संकट तें हनुमान छुड़ावै। मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।
संकट तें हनुमान छुड़ावै। मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।
सब पर राम तपस्वी राजा। तिन के काज सकल तुम साजा।।
और मनोरथ जो कोई लावै। सोइ अमित जीवन फल पावै।।
और मनोरथ जो कोई लावै। सोइ अमित जीवन फल पावै।।
चारों जुग परताप तुम्हारा।। है परसिद्ध जगत उजियारा।।
साधु सन्त के तुम रखवारे। असुर निकंदन राम दुलारे।।
साधु सन्त के तुम रखवारे। असुर निकंदन राम दुलारे।।
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता। अस बर दीन जानकी माता।।
राम रसायन तुम्हरे पासा। सदा रहो रघुपति के दासा।।
राम रसायन तुम्हरे पासा। सदा रहो रघुपति के दासा।।
तुम्हरे भजन राम को पावै। जनम जनम के दु:ख बिसरावै।।
अन्त काल रघुबर पुर जाई। जहाँ जन्म हरि–भक्त कहाई।।
अन्त काल रघुबर पुर जाई। जहाँ जन्म हरि–भक्त कहाई।।
और देवता चित्त न धरई। हनुमत् सेई सर्व सुख करई।।
संकट कटै मिटे सब पीरा। जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।
संकट कटै मिटे सब पीरा। जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।
जय जय जय हनुमान गौसाईं। वृपा करहु गुरुदेव की नाईं।
जो त बार पाठ कर कोई। छुटहि बंदि महासुख होई।
जो त बार पाठ कर कोई। छुटहि बंदि महासुख होई।
जो यह पढ़ै हनुमान् चालीसा। होय सिद्धि साखी गौरीसा।।
तुलसीदास सदा हरि चेरा। कीजै नाथ हृदय महँ डेरा।।
तुलसीदास सदा हरि चेरा। कीजै नाथ हृदय महँ डेरा।।
।।। दोहा।।
पवनतनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।
English Text
Shree Guru Charan Saroj Raj, Nij Man Mukar Sudhari,
Barnau Raghuvar Bimal Jasu, Jo dayaku Phal Chari.
Budhi heen Tanu Janike, Sumirow Pavan Kumar,
Bal Buddhi Vidya Dehu Mohi, Harahu Kalesh Bikaar.
Jai Hanuman Gyan Guna Sagar
Jai Kapis Tihun Lok Ujagaar
Ramdoot Atulit Bal Dhamaa,
Anjani Putra Pavansut naamaa.
Mahabeer Bikram Bajrangi,
Kumati Nivaar Sumati Ke Sangi.
Kanchan Baran Biraaj Subesaa,
Kanan kundal kunchit kesa.
Hath Bajra Aur Dhvaja Birajei,
Kandhe Moonj Janeu saajai.
Shankar Suvana Kesari Nandan,
Tej Pratap Maha Jag Vandan.
Vidyavaan Guni Ati Chatur,
Ram Kaj Karibe Ko Atur
Prabhu Charittra Sunibe Ko Rasiya,
Ram Lakhan Sita man basiya.
Sukshma roop Dhari Siyahi Dikhawa,
Bikat roop Dhari Lank Jarawa
Bhim roop Dhari Asur Sanhare,
Ramchandra Ke kaaj Savare.
Laye Sajivan Lakhan Jiyaye,
Shri Raghubir harashi ur laye.
Raghupati Kinhi Bahut Badaai,
Tum Mama Priya Bharat Sam Bai.
Sahasa Badan Tumharo Yash Gaavai,
Asa kahi Shripati Kanth Laagavai.
Sankadik Brahmadi Muneesa,
Narad Sarad Sahit Aheesa
Yam Kuber Digpal Jahan Te,
Kabi Kobid Kahin Sakai Kahan Te
Tum Upkar Sugrivahi Keenha,
Ram Milai Rajpad Deenha.
Tumharo Mantro Vibhishan Maana,
Lankeshwar Bhaye Sab Jag Jaana.
Yug Sahastra Yojan Par Bhaanu,
Leelyo Taahi Madhur Phal Jaanu.
Prabhu Mudrika Meli Mukha Maahee,
Jaladhi Landhi Gaye Acharaj Nahee.
Durgam Kaj Jagat Ke Jethe
Sugam Anugrah Tumhare TeTe.
Ram Duware Tum Rakhavare,
Hot Na Aagya Bin Paisare.
Sab Sukh Lahen Tumhari Sarna,
Tum Rakshak Kaahu Ko Darnaa.
Aapan Tej Samharo Aapei,
Tenau Lok Hank Te Kanpei
Bhoot Pisaach Nikat Nahi Avei,
Mahabir Jab Naam Sunavei.
Nashai Rog Harai Sab Peera,
Japat Niranter Hanumat Beera
Sankat Se Hanuman Chhudavei,
Man Kram Bachan Dhyan Jo Lavei.
Sab par Ram Tapasvee Raja
Tinke Kaaj Sakal Tum Saaja
Aur Manorath Jo Koi Lavai,
Tasu Amit Jivan Phal Pavai
Charo Yug Partap Tumhara,
Hai Parasiddha Jagat Ujiyara.
Sadhu Sant Ke Tum Rakhvare,
Asur Nikandan Ram Dulare.
Ashta Siddhi Nawa Nidhi Ke Data,
Asa Bar Din Janki Mata.
Ram Rasayan Tumhare Pasa,
Sadaa Raho Raghupati Ke Dasa.
Tumhare Bhajan Ramko Paavai
Janam Janam Ke Dukh Bisravei.
Anta Kaal Raghupati Pur Jai,
Jahan Janmi Hari Bhakta Kahai.
Aur Devata Chitt Na Dharai,
Hanumant Sei Sarva Sukh Karai
Sankat Hare Mitey Sab Peera,
Jo Sumirei Hanumant Balbeera
Jai Jai Jai Hanuman Gosai
Kripa Karahu Gurudev Ki Naiee
Jo Sat Baar Paath Kar Joi,
Chhutahi Bandi Maha Sukh Hoi.
Jo Yah Padhe Hanuman Chalisa,
Hoy Siddhi Sakhi Gaurisa
Tulsidas Sada Hari Chera,
Keeje Nath Hriday Mah Dera
Pavanathanai Sankatharan, mangala murthi roop
Ram Lakhan Seeta Sahith, Hriday basahu Surbhoop.